Mastná pleť dokáže poriadne potrápiť? Poznáte to?

Mastná pleť je častým problémom dospievajúcich, ale niekedy potrápi aj dospelých. Vyniká nadmernou produkciou mazu, čo zvyšuje lesk pokožky, najmä v tzv. T-zóne (čelo, nos, brada) - práve v tejto oblasti sa nachádza najviac mazových žliaz.

Mastná pleť je zvyčajne slabo prekrvená, má zemitú až sivožltú farbu a viditeľné, rozšírené „póry“ – otvory mazových žliaz, ktoré sa zvyknú upchávať a tvoria čierne bodky. Hlavným problémom ľudí s mastnou pokožkou je sklon k zápalom a pupienkom. Ich tvorba je spôsobená prebytočným mazom, ktorý upcháva mazové žľazy a vytvára výborné podmienky pre rozvoj baktérií.

 Aké sú príčiny mastnej pleti?

Za hlavný dôvod mastnej pleti sa považujú hormonálne zmeny, ako je nadmerná aktivita androgénov či progesterónu. Medzi ďalšie príčiny patria: genetická predispozícia, nezdravá strava, nedostatok vitamínov, poruchy metabolizmu, chronický stres, a pod. Mastná pleť môže byť spôsobená aj nesprávnou starostlivosťou o pleť, preto je dôležité používať správne zvolenú kozmetiku. 

Ako sa správne starať o mastnú pleť?

Mastná pleť si vyžaduje komplexnú starostlivosť. Základom je čistenie pleti, tonizácia, zmatnenie, redukcia mazu a nesmieme zabudnú ani na správnu hydratáciu. 

Prvou fázou starostlivosti o mastnú pleť by malo byť správne čistenie! Odstráni prebytočný maz a zabráni upchávaniu mazových žliaz, ktoré prispievajú k tvorbe čiernych bodiek. Zvoľte umývacie gély obsahujúce jemné čistiace zložky rastlinného pôvodu. Pokožka nebude po umytí nadmerne vysušená. Dobre vedieť! Umývanie mastnej pleti príliš agresívnymi prípravkami môže spôsobiť opačný efekt, a to nadmernú produkciu kožného mazu. 

Skvelým spôsobom ako vyčistiť mastnú pleť, je používanie tvárových peelingov niekoľkokrát týždenne. Po aplikovaní peelingu sa pleť účinne vyčistí, odstránia sa odumreté kožné bunky, póry sa odblokujú a zúžia a takto pripravená pleť lepšie absorbuje výživné látky obsiahnuté v krémoch. 

Po účinnom vyčistení nasleduje tonizácia. Použitie tonika obnovuje prirodzené pH pokožky, hydratuje a upokojuje podráždenia. Tonikum pre mastnú pleť navyše obsahuje aktívne zložky, ktoré pomáhajú čistiť pleť a redukovať prebytočný maz ako napr. kyselina mandľová, mliečna, salicylová, rôzne rastlinné extrakty s adstringentnými vlastnosťami.

 

Vhodný výber línie: JEJU blue/pink 

Ďalšou fázou starostlivosti je výber správneho krému pre mastnú pleť. Tento krém by mal ponúkať viacero funkcií. Prvým je prítomnosť zložiek, ktoré ovplyvňujú činnosť mazových žliaz a normalizujú sekréciu mazu, ako aj antibakteriálne zložky. Medzi takéto látky patrí zinok, morské riasy, vybrané rastlinné extrakty, kyselina salicylová a mandľová. Krém na mastnú pleť by mal obsahovať aj látky proti podráždeniu, ktoré pokožku upokoja a minimalizujú výskyt zápalov a podráždenia. Medzi najznámejšie zložky s dokázaným upokojujúcim účinkom patrí alantoín a D-pantenol.

 

Vhodný výber línie: Manuka tree 

Hydratácia je mimoriadne dôležitá v starostlivosti o mastnú pleť. Prečo? Mastná pleť je často dehydratovaná, najmä ak sa snažíme vysušiť akné. V tomto prípade zvoľte hydratačné a zmatňujúce krémy s ľahkou, nemastnou textúrou. Pri správnom zložení zabezpečia pleti optimálnu úroveň hydratácie a zároveň redukujú „lesk“ epidermy absorbovaním prebytočného mazu. 

Ďalším veľmi dôležitým aspektom v starostlivosti o všetky typy pleti vrátane mastnej pleti je ochrana pred slnkom. Je známe, že nadmerné vystavovanie sa slnku môže spôsobiť silnejšiu sekréciu mazu a zhoršiť stav mastnej pleti. Preto sa odporúča počas dňa používať krémy s obsahom fotostabilných UVA a UVB filtrov.

 Výberom vhodných kozmetických prípravkov na mastnú pleť poskytnete pleti všetky hydratačné zložky, ktoré regulujú sekréciu kožného mazu a zjednocujú tón pleti, čím zabezpečuje jej zdravý vzhľad. Mastná pleť vyžaduje správnu, komplexnú starostlivosť vrátane čistenia, tonizácie, zmatnenia a hydratácie. Systematické používanie dobre vybranej a kvalitnej kozmetiky zabezpečí, že vaša pleť bude hydratovaná, menej mastná, bez viditeľných pórov a nedokonalostí. 

 ________________________________________________________________________ 

Vedeli ste, že mastná pleť má aj svoje pozitíva?!

Mastná pleť je odolnejšia voči vonkajším faktorom ako je mráz, vietor či slnko a jej nepochybnou výhodou je neskorší výskyt známok starnutia. Prebytočný kožný maz účinne chráni pokožku pred vysúšaním a zanecháva ju dlhšie hladkú a pevnú.